Arfurt

Arfurt is een plaats in de Duitse gemeente Runkel, deelstaat Hessen, en telt 1000 inwoners (2005).

Het station Arfurt (Lahn) is een halte in het Runkel- district Arfurt aan de Lahntalbahn .

Oorspronkelijk had Arfurt geen eigen stop op de Lahntalbahn. In de jaren 1860 tot 1862, echter aan de voet van het dorp, werd een wegvervoerhuis gebouwd, dat op 14 oktober 1862 in gebruik werd genomen met de opening van de sectie tussen de treinstations Limburg (Lahn) en Weilburg.  Het treinstation van Arfurt ligt op ongeveer een kilometer afstand, buiten Arfurt. De stop werd in 1897 gebouwd als laadpunt voor de Lahnkalkwerk Auerberg, een beetje later werd ook het passagiersverkeer genomen.

De Stationsgebouwen is een unieke combinatie van bewerkte en gebalanceerde ijzeren gebouwen voor de Lahntalbahn. Net als de hele spoorlijn is dit gebouw ook een beschermd monument. Terwijl de ijzeren hut als wachtkamer werkt, wordt een klein vergrendelingssysteem gebruikt in de vakwerkconstructie, die vandaag nog wordt gebruikt.

In tegenstelling tot de meeste stops langs de Lahntalbahn, wordt het station van Arfurt nauwelijks gebruikt door fietsreizigers, aangezien het Lahn Valley-fietspad langs de andere kant van de rivier loopt. In 2012 werden ongeveer 80 passagiers op werkdagen geteld.

>> Station Arfurt in model.

>> Terug naar steden en dorpen langs de Lahn.