Runkel

Runkel is een gemeente in de Duitse deelstaat Hessen, gelegen in de Landkreis Limburg-Weilburg. De stad telt 9.634 inwoners.[2011]

Runkel ligt in het Lahnvallei aan weerszijden van de rivier tussen Westerwald en Taunus , in het oosten van het Limburger Basin , ongeveer acht kilometer ten oosten van het stadsdeel Limburg . Het grootste deel van het bebouwde stadsgebied en de oude stad liggen links van een rivier in het noorden.

De eerste documentaire vermelding van de stad vond plaats in 1159 in een gevangenisstraf waarin een edele Siegfried von Runkel als getuige verschijnt. Waarschijnlijk was Siegfried de bouwer van Runkel Castle . Eindelijk 1230 had het kasteel een kapel, dat was het eerste Runkel kerkgebouw. In 1288 werden de heersers van Runkel en Westerburg gescheiden na jaren van familiegeschillen. De nog bestaande Lahnwehr werd in de 11e of 12e eeuw gecreëerd om een ​​molen te bedienen. In 1440 werd begonnen met de bouw van de Lahnbrug, maar door de kloof tussen de Runkels en de Westerburgs duurde het werk tot 1448.

>> Runkel in model

>> Terug naar steden en dorpen langs de Lahn.