Tips en Trucs

WB40, Haarlemmerolie
Het universele smeermiddel WB40 (in spuitbus+tuitje, ca !8,00 bij doe-het-zelf of autoshop) is in praktijk ideaal voor het smeren van electromotoren (motor-as en anker) en overbrenging (tandwielkast) van modelloks. NIET op de wielen (en zo op de rails) laten komen, want antislipbandjes slippen dan voor altijd.

Lucifers
Lucifers zijn prima bouwmateriaal voor bijvoorbeeld aanlegsteigers, meerpalen, sluisdeuren en (schaal N) biels. Een hekwerk van biels is te maken door dun metaaldraad met secondenlijm aan gespleten lucifers te plakken. In handenarbeidszaken zijn lucifers zonder kop (zgn stekken) te koop in verschillende kleuren, waaronder donkerbruin.

Kit-bashing
Kit-bashing of te wel sla een bouwpakket kapot! Niet Letterlijk natuurlijk. Het is de (van oorsrong) amerikaanse benaming voor het zelf ontwerpen en bouwen met behulp van onderdelen van verschillende bouwpakketten. Het levert dus unieke modellen op. Leuk om eens te proberen met goedkope bouwpakketjes of mislukte bouwwerken.

Opschriften
Opschriften, bordjes e.d. laten zich makkelijk maken, door ze op een gewone typemachine te typen, te omlijnen etc. om ze daarna te verkleinen op de fotokopieermachine. Even oefenen om de juiste licht-donker instelling te krijgen.
Met de computer (b.v. tekenprogramma) en een goede printer kan het in één keer.

Viltstiften
Met veel soorten viltstiften kun je uitstekend kleine onderdelen, zoals figuurtjes e.d. op de gewenste kleur brengen. De zelf te schilderen Preiser poppetjes etc. zijn zo snel te verven. Correctie is makkelijk, want de inkt wrijf je er zo weer af. Dat is ook een nadeel natuurlijk, als het allemaal wel goed is gegaan.
Fixatie van de viltstiftkleuren kan met spuitbusfixeer uit de tekenhandel, of anders nooit meer aankomen!
Zeer fijne details (bijv in N) van handgrepen, knoppen, etc kunnen heel goed met fijnschrijvers worden aangebracht. Fixatie als boven beschreven. Kijk uit met haarspray e.d.; dit lost de kleuren acuut op, en weg zijn de mooie knoppen.