Tips en Trucs

Vegetatie: klim- en slingerplanten     Fred Baerselman
Een beetje vooruitlopend op deel 3 ‘Landschapsbouw’ het z.g. ‘foliage’ (loonmateriaal van Woodland Scenics (en inmiddels ook van Heki en Busch) is bedoeld om bomen te bekleden. Nog beter vind ik het als materiaal om klim-, slingerplanten en –struiken na te bootsen. Trek een stukje van het matje af, rek het uit in de gewenste vorm en breng het aan op muren, hekken, rotsen,etc. Vervolgens fixeren met een beetje velpon en daarna haarlak/gel.

Betonvlechtmatten in HO ( en N)
Voor de imitatie van stalen vlechtmatten voor beton constructies in HO ( en een beetje grover in N),is grijs nylon horregaas prima geschikt. Knip het gaas op maat met een schaar en verf het geheel roestbruin (bv. Tarniya Acryl Red Brown XF 64).
Lijm (Velpon) de matten in stapeltjes van 5-6 HO,resp. 3-4 N, op elkaar; 5-8 stapels ( HO), 3-5 (N),vormen dakpans gewijs een goede lading voor een rongenwagon. Nog echter wordt het als de lading met dun zwart garen op enkele plaatsen geborgd wordt.
Laddertjes, hekjes, plantenrekken, etc.
Hetzelfde horregaas kan gebruikt worden voor bovenstaande constructies en nog veel meer, laat je fantasie maar gaan!

Watertjes
Het nabootsen van water op de modelbaan blijft een moeilijke zaak. Voor kleine watertjes, vijvertjes, slootjes, etc. is poly-urethaan parketlak goed te gebruiken. Seal de bodem/ bedding eerst met een laagje met de kwast, laat goed drogen en breng daarna met een pipet/spuit nog enkele lagen aan. Tussen de lagen door kunnen waterplanten, riet, e.d. worden aangebracht met vlokken etc. Een leuk effect geeft een kroos imitatie door op de laatste natte verflaag heel fijn groen strooimateriaal aan te brengen. Een beetje is voldoende, bv. Woodlands Scenics Dark green Fine.

Nogmaals: voegen in metselwerk
Naast de in een eerdere KK (nummer 11, febr ’96) beschreven methoden om met verf voegen in metselwerk bij plastic muurplaten/ huisjes, e.d. na te bootsen, is er andere simpele methode die in veel gevallen goed kan voldoen. Na de muur in de gewenste kleur te hebben geverfd kunnen de voegen met behulp van een sponsje o.i.d. worden “ingewassen” met een verdund papje van muurvulIer (bv. Alabastine). Correcties zijn zowel in de natte fase, als na drogen goed mogelijk. Als het resultaat naar tevredenheid is, kan het geheel gefixeerd worden met de bekende haarspray/ gel of matte vernis uit de spuitbus.

Oude horloges.
Nooit weggooien!! Alle onderdelen zijn op een of andere manier bruikbaar, dus gewoon vakkundig slopen. Heel nuttig zijn de micro-parkertjes uit digitaal en elktr. horloges, voor bevestiging van onderdelen waar krachten/spanning op staat, bijv. (in N) bij aandrijfdraaistellen. Niet te koop! te vinden bij handel of horloge makers, maar in 5 piek horloges zitten ze!