Tips en Trucs

Klv’s in Karton…….
Klv staat voor Klein Last Verbrennungstriebwagen, sommige ook wel Skl (Schwer kleinlastwagen) genoemd. Een zeer bonte verzameling van DB /DR dienst rail-voertuigen, van inspectievoertuigen (bv. Klv 20, een VW bus op spoorwielen), via onderhoudsvoertuigen, tot een soort ‘bakfietsen’ op rail
(zoals Klv 51, 53, enz.). Hoewel in het ‘echt’ zeer algemeen, zijn ze in model nogal schaars. In HO is er nog wel iets, maar in N hooguit een paar (dure) klein-serie modelletjes. Kortom, dan maar zelf maken…..!
Bij deze Kortkoppeling een (GRATIS..!) bouwplaatje van ( de kabines/ carrosserie) van een vijftal van de meest algemene Klv’s in (ongeveer) N- schaal 1:160. (Voor HO ongeveer 2-maal vergroten).
Het bouwplaatje is eigen ontwerp – geen fabriekskwaliteit..!- , maar met een beetje/ heel veel gedoe, kan je er mooie modelletjes van maken. (tot nu toe 3 zelf geprobeerd; zie resultaat).
Werkwijze is als volgt; plak (kopie) bouwtekening op dun / fijn karton, knip / snijdt het geheel uit met fijn schaartje en mesje ( zie boven..), ook de ramen, etc., kras de vouwlijnen in met een BOT mesje; probeer een eerste vouwpoging…….
Als het vouwen – ongeveer..!- lukt, impregneer dan het geheel met dun vloeibare plasticlijm (Faller, Revell), boven-onder en herhaal dit een paar keer.
Na drogen eventueel eerst ‘glaswerk’ aanbrengen ( dun plastic, bv. overhead sheets), daarna geheel in vorm buigen en met plasticlijm / en secondelijm lijmen. Naden even later dichten met overmaat aan plasticlijm. Na drogen in vorm buigen, in grondverf zetten en details e.d. aanbrengen, lakken, vijlen, schuren, idem, idem,etc., aflakken, onderstel fabriceren, enz., enz. Voorbeeld foto’s moeten je verder de weg wijzen. Succes, voor verdere tips kun je altijd bij mij terecht.  Dit bouwplaatje helaas niet meer voorhanden, wij proberen het ontwerp nog in ons bezit te krijgen.

Fred Baerselman
(Deze keer een heel bijzondere; voor u gelezen in Modell Eisenbahner van augustus!)

Trilplaat voor giethars ed.
Bij het werken met giethars of gips in mallen blijven vaak luchtbelletjes hangen, die het eindresultaat lelijk kunnen beïnvloeden. In de werkelijkheid bij beton etc. worden vaak trilstaven of -platen gebruikt om dit probleem op te lossen. In model kan een vibrator uit de sex-shop goede diensten bewijzen.

Onmisbare (huishoudelijke)apparaten voor modelspoorders
Zaag de kop van de vibrator af en lijm met kontaktlijm een vlakke plaat kunststof op het trilelement. Klem de vibrator in een bankschroef en leg het te trillen werkstuk op de vlakke plaat.
Let wel op bij de aanschaf van de vibrator; ze vibreren nogal verschillend; een hoge frequentie is het beste. Dus schroom niet in de sexshop, maar probeer ze even uit!

>> Terug