Schloss in model

De bouw van het Schlöss Limburg an der Lahn.

In Limburg an der Lahn staan de Dom en het Schlöss (kasteel) op een heel prominente plaats in de stad. Dus de Dom en het kasteel moesten op de baan komen, maar hoe ga je zo iets nabouwen, opmeten ter plaatsen? Onbegonnen werk. In eerste instantie hebben we het Bisdom in Limburg aangeschreven met de vraag of zij tekeningen van de Dom hadden. Deze reageerde snel en schreef dat de tekeningen bij de Duitse Rijksgebouwendienst liggen en dat kopiëren wel heel veel geld gaat kosten. Maar, schreven zij, waarom neem je het kartonmodel niet, is wel schaal 1:200 maar dan heb je in ieder geval een goede kopie van de Dom. Zij gaven ons het verkooppunt door en konden we deze bestellen. Na het ontvangst van de bouwdoos lieten we deze vol trots aan onze oud voorzitter zien, die wist te melden dat hij die thuis had liggen!!

Enfin dit model staat nu al jaren op de bahn.

Maar nu het kasteel. Op de internetsite van de Förderverein Limburger Schloss eV stond een tekening van een plattegrond. Zij hadden dus tekeningen van het kasteel in bezit. Op 3 september 2011 hebben wij de vereniging aangeschreven met het verzoek of wij kopieën van deze tekeningen kon krijgen, uiteraard tegen betaling. Na een tijdje niets meer hun gehoord te hebben, kregen wij een rol met de originele tekeningen toegestuurd. Tekeningen die ze nog hadden gebruikt bij de laatste verbouwingen cq restauraties, en dit zonder begeleidend schrijven.

Blij gingen wij aan de slag. De tekeningen werden ingescannend zodat deze ook meteen in digitale versie beschikbaar waren. Met deze tekeningen als onderlegger zijn er met behulp van AutoCad de plattegrondtekeningen overgetrokken zodat er ook digitale 2-D versies van de verdiepingen waren.

De originele tekeningen,

Deze AutoCad tekeningen zijn dan geïmporteerd in SketchUp en daarin werd een 3-D tekening gemaakt. Dat was op zich heel veel werk want het gebouw kon niet in één keer geprint worden. Maximaal print grootte is nl 200x200x200mm. Het model is opgesplitst in bouwdelen 1 t/m 4 en de bouwdelen weer in de verdiepingen en daken. De onderste laag zijn de kelders. Het schaalmodel moest 1:200 worden om op de baan te kunnen zetten. Dit in combinatie met de Dom welke eveneens op schaal 1:200 is. Het tekenen ging op schaal 1:100 want dat is wat makkelijker en daarna verschalen naar 1:200.

Verdeling van gebouwonderdelen.
Compleet getekend model Noordwestzijde.
Compleet getekend model Zuidoostzijde.

Tekenen is één ding maar nu 3-D printen. Eén van onze leden had een Vertex K8400 3-D printer aangeschaft en is daarmee begonnen te oefenen om te kijken wat er allemaal mogelijk was.

Afwerken van de gevels.

Na het printen van alle onderdelen (sommige een paar keer opnieuw) zijn de delen die dat nodig hadden geschilderd

Even passen en uitmeten op de baan voor de binnenplaats en bijgebouwen.

In SketchUp zijn vanuit de 3-D tekeningen weer 2-D tekeningen gemaakt. De open vlakken voor  kozijnen zijn al opgenomen in het model en de ander getekende vlakken worden gevuld met een metselwerk- of natuursteenleienpatroon (te vinden op internet site Seamless texture).

Vlakken gevuld met steenstruktuur.

Om de tekening te kunnen bewerken zijn deze omgezet naar jpeg bestand om zo te kunnen bewerken in CorelPaintShop. Daar zijn de stenen verdere ingekleurd.

Na fotobewerking.

Om de geveldelen precies te kunnen uit snijden is er een Cutter gebruikt (Cameo 4). Voordat dit mogelijk is moet vanuit de foto/tekeningen een snijpatroon gemaakt worden, daarvoor is gebruik gemaakt van software behorende bij de Cameo 4, Silhouette Studio. Met dit programma stuur je ook de Cutter aan. Dat gaat met een redelijk tempo, kwestie van minuten.

Daarna voorzichtig los halen van de stickervel en op de gevels plakken, lijkt simpeler dan het is.

Verder afwerken met goten, hemelwater afvoeren en binnenplaats inrichten.

Tussen de bedrijven door ook nog de bijgebouwen op de zelfde manier geprint en beplakt.

Hoe kun je kozijnen zo smal verven? Dat gaat natuurlijk niet lekker. Hiervoor zijn de kozijnen vanuit SketchUp getekend en daarna geprint om vervolgens opgeplakt op de dakkapelkozijnen.  

Na een heel voortvarend begin werd er toch een hele lange tijd over gedaan. Maar nu in 2020 in de lock down is het kasteel helemaal afgemaakt.

En zie hier het resultaat.

O ja, en achter het glas-in-loodraam van de kapel bevinden zich echte kerkgangers. (Jammer maar helaas niet te zien in het model)

Terug naar >>> kasteel Limburg