>>Terug naar pagina Bouwmethodes
Opgesteld door Fred Baerselman.
Werken met secondenlijm
De beste ervaringen heb ik met Patlex Uni-rapide van Henkel. De beste methode is één of meer druppeltjes op een dopje, kroonkurk o.i.d. te doen, en de te verlijmen delen met een pincet kort in de druppeltjes te dopen en meteen (binnen 10 seconden) op hun plaats aan te brengen. Na de eerste uitharding (ca 30 seconden) kan met de punt van een speld wat extra lijm (heel weinig!) op de lijmnaad aangebracht worden ter versteviging.
Facon rechtop in de koelkast bewaren. Eerst de lijmresten van de tuit afvegen voordat de dop erop gaat.
!!Pas altijd op voor ogen en huid!! zie gebruiksaanwijzing.
Nietjes
Nietjes zijn er in alle soorten en maten, van micro tot grof voor nietpistolen. Ze vormen een perfect bouwmateriaal voor bijvoorbeeld hekken (groot en klein), steigerwerk, staalconstructies, stellages, enz. In combinatie met messing of plastic profielen, dun metaaldraad e.d. is van alles mogelijk. Constructiemethode: niet solderen, maar verlijmen met een minuscule hoeveelheid secondenlijm.
Construeren met een mal
Grotere constructies, zoals hekwerken en draagconstructies, zijn het handigste te maken met behulp van een mal. Maak een tekening op de juiste maat (I op I) en plak die op een vlak stuk piepschuim (styropoor). leg de te verlijmen delen netjes op de tekening en fixeer ze met spelden. Breng nu met de punt van een speld miniscule hoeveelheden secondenlijm aan op de kontakt punten. Na een eerste uitharding verder verstevigen, zie Nietjes. Verder laten uitharden en de constructie uit de mal halen, zo nodig verder verstevigen.
Hekwerk
Voor de imitatie van kippengaas, enz. zijn sommige nylon weefsels heel goed te gebruiken. Dus …controleer oude (en nieuwe!) panty’s van vrouw of vriendin, ook om te kijken of er soms een leuk hekwerkpatroontje in zit! Verlijmen aan metalen of plastic delen met secondenlijm.