Wegdek
Asfaltwegen zijn goed te imiteren met donkergrijs geverfd allerfijnste water-proof schuurpapier. De wegmarkeringen, strepen, e.d.kunnen met ‘Letraset’ wrijfstrepen op met op een glasplaat gesneden dunne reepjes witte (isolatie) tape worden nagebootst.Deze laatste methode is ook goed geschikt om markeringen op de ongemarkeerde zelfklevende wegdekken van Heki, Busch en Faller aan te brengen. Het resultaat is meestal beter dan de (grof) voorgedrukte markeringen.
Vangrails in N.
Sommige dichtbinders van vuilniszakken en opbindstrips voor planten zijn uitstekend geschikt om vangrails in N na te bootsen. De strips zijn buigbaar in iedere gewenste vorm; stukjes plastic paal met secondenlijm bevestigen; alles mat-wit verven en klaar is een perfect imitatie.
Voegen in metselwerk.
Het inkleuren van voegen in metselwerk van plastic bouwpaketten, tunnelingangen, muurplaten, etc. geeft niet alleen een fraai kleureffect, maar vooral ook ‘meer’ reliëf.
Twee methoden zijn bruikbaar .
1) Verf de muur, etc. in de gewenste kleur, laat dit dan drogen, en vervolgens met sterk verdunde witte/grijze acrylverf (met een druppeltje afwasmiddel!) in de voegen laten lopen. Na het drogen dit eventueel herhalen.
2) Andersom kan ook, eerst de voegen en daarna de muur: met een bijna droge platte kwast de muur in de kleur tamponeren.
Matteren/vervuilen/weatheren.
Hoe mooi gedetailleerd ook, vaak wordt het beeld van modellen verstoord door de glans van het plastic materiaal. ‘Gewoon’ verven met matte acrylverven is daarom eigenlijk altijd aan te bevelen. Auto’s e.d. overigens glanzend verven. (maar er zijn uitzonderingen, bijv. mijn auto!) Voor het alleen matteren of beschermen van geverfde modellen is fixeer-spray (mat, acryl) uit de tekenhandel zeer geschikt; twee heel dunne ‘filmpjes’ zijn voldoende. (Talens 680, water-colour).
Voor het vervuilen/weatheren van modellen zijn speciale ‘patineer’ verfsets te koop. Dat is leuk, maar niet nodig. Met mat-zwarte en roestbruine acrylverf kom je een heel eind. Goede ervaringen heb ik met mat-zwart-van Talens Decorfin 700, zeer verdund (met een druppeltje afwasmiddel erbij voor het beter uitvloeien) bij het vervuilen van wagons (voegen en naden).
Voor de roestbruine verf de bekende Tamija XF64, ook weer zeer verdund (en met een druppeltje afwasmiddel) gebruiken, vooral uitstekend voor onderstellen, buffers, etc.
Over vervuilingstechnieken een volgende keer meer!
Ruïnes en kastelen uit styropor Fred Baerselman
Na de Rotburg (op het Kooter-gebergte) heeft Rob S. geëxperimenteerd met piepschuim voor het bouwen van een ruïne. Het principe is simpel: neem liefst fijnkorrelig piepschuimlstyropor van verpakkingsmateriaal. Zoek een leuk motief of structuur en lijm de grof afgebroken stukken met velpon aan elkaar. De truc nu is het ‘verven’ met een bijna waterige oplossing van muurvulIer (Alabastine, Hema, e.d.). Na droging en verven met verdunde plakkaatverf en/of acrylverf ontstaat een perfecte verweerde ruïne
Zelfbouw huizen met Plasticard, Slaters. Fred Baerselman
De GB resp USA firma’s Plasticard en Slaters leveren zeer dunne plastic plaat in vele structuren voor HO en N zoals stenen, rotsen, golfplaat, planken, tegels, etc. De platen zijn makkelijk te bewerken, te knippen en snijden, en goed te verlijmen met (styreen)plastic lijm. Uitstekend produkt voor zelfbouw in combinatie met allerlei andere materialen. Te koop bij de goed gesorteerde modelbouw-winkel.
Vlaggen op modelbanen Fred Baerselman
Vlaggen worden meestal van (te dik) papier gemaakt. Door zo’n ‘slechte’ vlag kan het totaalbeeld van een op zich perfect diorama/scene volledig verstoord worden. (zie voorbeeld MIBA m 6, diorama Watkijk pag II).
De truc is het gebruik van sigarettenvloeipapier (ook voor niet-rokers aan te bevelen). Bijna alle EU landen-vlaggen laten zich simpel met viltstift op een vloeitje maken. Uitknippen, in vorm verfrommelen en aan een speld (N) op dunne spijker/draad (HO) plakken en klaar is Kees. De vlag eerst aan een zeer dun draadje (vlaggelijn) plakken en dan pas aan de mast. Het is wat meer gefriemel, maar het geeft wel een echt perfect effect.