Tips en Trucs

Permanent Markers
Een ‘gouwe ouwe’, maar toch…. Permanent markers, maar ook dia-markers, etc. zijn prima geschikt om kleine onderdeeltjes van loks, voertuigen, huisjes, etc te verven. Bijv.. handgrepen, lampranden in zilver; deurknoppen in zwart. Ook voor het verven van poppetjes zijn de stiften prima geschikt. Goed bruikbaar o.a. Staedtler Lumocolor S 0,4 mm en F 0,6 mm.

Gel’ secondelijm
Secondelijm is sowieso in onze hobby onontbeerlijk voor tal van toepassingen, vooral bij bevestiging van kleine onderdeeltjes.
(zie eerdere T + T). De gel versie is al wat langer op de markt, maar tot nu toe in verpakkingen, die meestal na 1 keer gebruik niet meer open te krijgen waren. De PATTEX super gel, die al een tijdje verkrijgbaar is, heeft dit probleem absoluut niet.
Voor veel toepassingen is de gel beter dan de dun vloeibare. De gel plakt meteen, maar heeft ca. 20 seconden nodig om uit te harden, zodat correctie en exacte plaatsing beter mogelijk zijn. Verwerking in principe hetzelfde; een minuscuul drupje op een hard oppervlak ( bij mij een bierdopje!) en dan met een speld op de gewenste plek aanbrengen.

Opschriften langsdragers wagons
Bij vele oudere H0 en zeker N model wagons, ontbreken de opschriften op de langsdrager / chassis (lengte, gewicht, depot, e.d.) Als je dat storend vindt, is daarvoor een simpele oplossing. In catalogi, brochures, etc. zijn afbeeldingen te vinden, ‘en profil’, ca. 1:1 in H0 en N, van tal van wagons met langsdrager opschriften. Die kloppen natuurlijk niet voor jou wagon, maar zels in H0 zie je dat alleen met een vergrootglas! Kortom, (delen) uitknippen / snijden en met een puntje velpon of gel-seconden lijm aanbrengen. Met beetje mat-zwarte verf (acryl) kniprandjes e.d. camoufleren; beetje vervuilen (verdund roestbruin acryl), en je wagon ziet er weer een beetje echter uit.

Zilverzand plamuur / vulpasta
Een ‘gouwe ouwe’; voor het opvullen van gaatjes, naden en scheurtjes, etc. tussen bijv. papier-maché overgangen, aansluitingen van muurtjes, etc. Meng zilverzand met witte houtlijm (beetje water) tot een pasta (evt. beetje plakaatverf / droge textielverf toevoegen).
Klaar is je universele reparatiepasta! Met een klein spateltje kan je hiermee ónzichtbaar’ herstel / afwerking plegen. De pasta is, goed afgesloten, langere tijd houdbaar.
Papier-maché mengsel; recept: grauw WC papier snipperen, poeder muurvuller, beetje behang lijm, water; tot lekker papje roeren, klaar… Het mengsel kan goed bewaard worden in een afgesloten pot e.d . Na een tijd staan, wil het mengsel nog wel eens gaan stinken, maar het blijft goed te gebruiken. Een ander probleem is, dat na enige tijd de muurvuller samen kan klonteren tot kalksteentjes. Om beide problemen te voorkomen is het handig, om als het spul een tijdje niet gebruikt gaat worden , een flinke scheut azijn aan het mengsel toe te voegen.