Tips en Trucs

Metaaldraadjes enzo…
Dun metaal draad ( zilver / koper) of metaal staafjes zijn ook een soort manusje van alles in de modelbouw. Hekjes, paaltjes, handgrepen, leuningen, remslangen, etc., je kan het zo gek niet bedenken of met metaal draad kan je het zelf maken. Heel handig zijn de dunne groen geverfde metaalstaafjes, die in de bloemisterij worden gebruikt.

Scheepsmodelbouw….??
Kijk eens over de schutting! Voor de scheepsmodelbouw zijn vele losse onderdelen te koop, die ook prima bruikbaar zijn voor de modelspoorder, bv. hekjes, handgrepen, bolders,etc.

Gaatjes in giethars     Carel Kooter
In railmagazine stond in 2 verschillende artikelen een tactische tip om kleine gaatjes in giethars e.d. te vullen.
Doe superlijm in een klein gaatje, evt. met behulp van een speld, en strooi een klein beetje maagzout (NaCl) hierop. Binnen een minuut hard dit uit en kun je gaan schuren.
Huub Wessels, die als hobby Traction Avants en DS-en maakt heeft dit met succes uitgeprobeerd op een mal van een DS. Het werkte prima.

Terras stoelen en terras-tafels
Zoals bekend kan je met nietjes het een en ander doen in de modelbouw. Voor een modaal café terras heb je heel wat stoelen en tafels nodig. Er is veel te koop maar………
Met twee standaard nietjes (in H0) of micro nietjes (in N) en een strookje stevig papier kan je prachtige terrasstoelen maken. De in vorm gebogen / ingekorte-nietjes vormen de poten / leuning van de stoel. Een papierstrookje (met een inkeep in het midden) vormt de zitting / rugleuning. Montage met een heel klein beetje gel-secondelijm en evt. verven naar smaak. Tafels zijn nog makkelijker. Twee nietjes vormen het poot onderstel en een stukje papier het tafelblad.
(Demo o.a. op het terras in Runkel aan de Lahn)

Dakgoten en regenpijpen
Bij de huizen renovatie voor Runkel moesten ook dakgoten en regenpijpen vernieuwd worden. Voor een deel (H0) is e.e.a. te koop, maar zelf maken is simpel en goedkoop. In H0 kunnen dakgoten goed gemaakt worden uit een half / één derde plastic drinkrietje. Regenpijpen zijn in H0 goed in vorm te maken van electriekdraad (stijf, enkele kern). In N gaat de rietjes truc ook op, andere methode (ook voor H0 bruikbaar) is, om smalle papierstrook halfrond te buigen en met plasticlijm te impregneren. Regenpijpen maak ik in N van de nylon rode borstelvezels van een oude bezem. Deze perfect ronde ‘profielen’ zijn prima in vorm te buigen en kunnen (ook in H0) voor allerlei zaken gebruikt worden.
Verlijmen met plastic lijm of gel secondenlijm. Verven bij voorkeur met acrylverf.

Jeneverbes struweel
In Europa niet echt algemeen, en in Nederland zeldzaam – en beschermd!- jeneverbes struwelen. De jeneverbes struiken (ca. 2-3 m. max.) staan in een regelmatig patroon op enige afstand van elkaar, waardoor het vaak lijkt of ze aangeplant zijn. Op kalkrijke- schrale grond kom je ze tegen. Voor het beheer om te voorkomen dat andere struiken de overhand krijgen- worden vaak schaapskuddes ingezet; o.a. in Drenthe, maar ook in het Lahntal..! In model zie je ze niet vaak, maar ze zijn erg makkelijk na te maken.
Maak een mengseltje van medium- en fijn donkergroen strooimateriaal (bv. Woodland Scenics) met wat (verdunde) houtlijm. Laat een beetje indrogen en draai hier mooie puntige jeneverbes ‘pulkjes’ van. Met een drupje Velpon de struiken planten; even fixeren met gel (zie boven) en eventueel beetje nastrooien (HO) met fijn donkergroen strooimateriaal. Leuk effect is het krassen van wat schape paadjes en natuurlijk een schaapskudde tussen de jeneverbessen. ( zie bv.modules 12 en 15 N-Lahntal baan).